MALNUTRIȚIA ȘI BĂUTURILE PROTEICE

Malnutriția afectează populația la nivel global, aproximativ 1,9 miliarde de adulți din întreaga lume sunt supraponderali, în timp ce 462 de milioane sunt subponderali.

Malnutriția se referă la deficiențe, excese sau dezechilibre în aportul de energie și nutrienți al organismului unei persoane.

Există 5 tipuri de nutrienți de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Aceștia sunt carbohidrații, proteinele, grăsimile, vitaminele și mineralele.

Malnutriția include două grupuri largi de afecțiuni și anume subnutriția și supraponderabilitatea.

• Semnele și simptomele malnutriției

- principalul semn al malnutriției este pierderea neintenționată în greutate, în acest caz corpul pierde din greutate de la 5% până la 10% ;

- o greutate corporală mică, adică un indice de masă corporală (IMC) sub 18,5 reprezintă o stare de subnutritie;

- lipsa poftei de mâncare;

- starea de oboseală continuă;

- senzația de slăbiciune;

- în cazul copiilor, se observă o încetinire a creșterii sau o greutate necorespunzătoare în raport cu vârsta.

• Cauzele malnutriției

- efectele secundare ale unui tratamentului medicamentos;

- cancerul;

- bolile hepatice;

- unele afecțiuni pulmonare, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC);

- afecțiunile sistemului nervos, cum ar fi depresia, schizofrenia sau demența;

- boala Crohn sau colita ulceroasă;

- anorexia;

- durerea;

- vătămarea, o traumă sau o intervenție chirurgicală.

• Cauzele malnutriției în cancer

Pentru unele persoane cu cancer, poate fi dificil să se hrănească corespunzător. Sunt mai multe motive care pot determina malnutriția în acest caz și anume:

- tipul de cancer și partea corpului afectată ;

- tipul de tratament – chirurgical, chimioterapia și radioterapia;

- efectele secundare ale tratamentului pentru cancer – de exemplu, greața, vărsăturile și diareea;

- spitalizarea;

- anxietatea sau depresia ca și consecință a diagnosticului de cancer sau luată individual.

Pierderea în greutate nu ar trebui considerată un rezultat așteptat al acestei boli și avem la îndemână produse, care pot asigura o nutriție optimă cu menținerea greutății corespunzătoare.

• Malnutriția în BPOC

Scăderea în greutate este o problemă comună și gravă pentru pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) în stadiu terminal, în special cei cu emfizem.

Starea nutrițională slabă la pacienții cu BPOC a fost legată de efectele negative ale acestei boli asupra organismului uman, care poate contribui la complicații și la creșterea mortalității. Aceasta se explică prin pierderea masei muscular, fiind asociată cu o reducere a masei diafragmei și a mușchilor respiratori, ducând astfel la scăderea forței și a rezistenței organismului.

• Malnutriția și depresia

Alimentația poate juca un rol cheie în debutul, precum și în severitatea și durata depresiei. Multe din obiceiurile care preced depresia sunt aceleași cu cele care apar în timpul depresiei. Acestea pot include pofta de mâncare slabă, mesele neregulate și o dorință dominantă pentru alimente dulci. Studii recente au demonstrat că factorii nutriționali sunt în strânsă legătură cu cogniția umană, comportamentul și emoțiile.

• Malnutriția și Boala Crohn

Malnutriția afectează aproximativ 65% până la 75% dintre persoanele cu boala Crohn și 18% până la 62% dintre cei cu colită ulceroasă.

Boala Crohn și colita ulceroasă pot afecta capacitatea organismului de a digera corect alimentele și de a absorbi nutrienții, ceea ce poate duce la deficiențe grave de vitamine și la malnutriție.

În aceste boli apare un proces inflamator la nivelul intestinului subțire și al intestinului gros. Inflamația intestinului subțire poate cauza probleme la digerarea alimentelor și absorbția nutrienților iar inflamația intestinului gros (inclusiv colon și rect) poate cauza probleme de absorbție a apei și a electroliților. Din acest motiv poate să apară un dezechilibru nutrițional semnificativ.

• Consecințele malabsorbției din malnutriție

1. Absorbția deficitară a proteinelor, grăsimilor, zaharurilor, vitaminelor și mineralelor.

Cele mai frecvente deficiențe de micronutrienți sunt reprezentate de deficitul de fier, calciu, seleniu, zinc și magneziu. Deficiențele de vitamine includ toate vitaminele, în special B12, acidul folic și vitaminele A, D și K;.

2. Sistemul imunitar slăbit, din acest motiv șansele de infecții sunt mai mari, crește riscul de pneumonie și de mortalitate aferentă;

3. Modificările în compoziția grăsimii corporale, a masei musculare și a densității oaselor (crește riscul de fracturi);

4. Pacienții subnutriți trebuie adesea re-internați în spital sau necesită servicii permanente de asistență medicală după externare.

• Cum putem corecta stările de malnutriție?

În mod normal, principala sursă de nutrienți este alimentația.

Există produse nutriționale concepute special pentru ca pacienții să fie bine hrăniți și să combată afecțiunile de care suferă aceștia mai eficient. Acestea sunt disponibile în toate formele și pentru toate gusturile, pentru a satisface nevoile tuturor.

Vă recomandăm produsul nutrițional inovator, MediDrink plus, care este deosebit de eficient datorită celor 4 funcții benefice ale sale. El nu doar prezintă un conținut energetic ridicat, ci este și bogat în proteine, energie cu conținut redus de carbohidrați și are un conținut ridicat de Omega-3. De asemenea conține toate vitamine și minerale în dozele recomandate pentru un aport nutrițional potrivit.

Nivelul energetic al MediDrink Plus este printre cele mai ridicat de pe piață, cu o valoare de 200kcal per 100ml.

Fiecare 100ml produs conține 8g de proteine provenite în special din lapte și 11g (adică 22% din valoarea energetică) de carbohidrați – din care 6,3g zahăr – ceea ce înscriu produsul la limita superioară a dietelor Low Carb.

Există dovezi științifice care indică faptul că acizii grași polinesaturați omega-3 pot avea o anume eficiență în reducerea ratei de pierdere de țesut adipos și muscular. MediDrink Plus conține un nivel ridicat de acizi grași omega-3 – 0,79 grame în 100 ml.

Energia provenită din carbohidrați a MediDrink Plus este redusă la 22% față de media de aproximativ 25-35% a produselor concurente, putând astfel conduce la un efect „anti-cancer” COPD mai bun și benefic în conformitate cu constatările din literatură.

Poate fi utilizat ca sursă unică de alimentație, doza zilnică recomandată este de 5-6 cutii dacă este utilizat ca si sursa unică de nutrienți și 1-3 cutii/zi dacă este utilizat ca și suplimentare calorică a alimenției. Nu se recomandă administrarea la copii sub 3 ani.



Autor: Ioana Gabor farmacist, doctor în științe medicale

Comentarii